Αναζήτηση στο site

Επαφή

ΧΡΗΣΙΜΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ
Δήμος
Ρεθύμνου
Τ.Κ 74100

ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ
ΚΑΝΑΚΑΚΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ Β:694 025 4947
ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ
ΒΑΜΒΑΚΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ:697 701 9022
ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ
ΚΑΝΑΚΑΚΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ Μ:694 780 8851

giorgoskanakakis@gmail.com

Ολοκληρώθηκαν τα εκπαιδευτικά προγράμματα στην Αμνάτο

2016-11-11 01:06

 

Πηγή:Ρέθεμνος

ΣΤΟ ΣΧΟΛΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΔΗΜΟΥ ΡΕΘΥΜΝΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΑΡΚΑΔΙ

Ολοκληρώθηκαν στο Σχολικό Μουσείο του Δήμου Ρεθύμνης την περασμένη Κυριακή τα εφετινά εκπαιδευτικά προγράμματα με θέμα «Το σχολείο μου γιορτάζει το Αρκάδι», τα οποία παρακολούθησε μια ολόκληρη σειρά σχολικών τάξεων. Πρωτοτυπία του εορτασμού από το Μουσείο υπήρξε η εμψύχωση του προγράμματος όχι μόνο για παιδιά αλλά και για οικογένειες.

Η πραγματοποίησή του περιλάμβανε υποδοχή και αναλυτική προβολή στην αίθουσα του Πολιτιστικού Συλλόγου Αμνάτου από τον Υπεύθυνο Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων Γιώργο Κανακάκη και τον Επιμελητή του Μουσείου Χάρη Στρατιδάκη. Στη συνέχεια οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να δουν από κοντά με περιήγηση στην Αμνάτο τα τεκμήρια της ιστορικής σχέσης του χωριού με το μοναστήρι: τα ερείπια του αμυντικού πύργου, ο οποίος επικοινωνούσε με εκείνον στον λόφο Κουλές του Αρκαδιού, την εκκλησία της Αγίας Μαρίνας-γυναικείο μικρομονάστηρο  εξαρτημένο από το Αρκάδι επί Βενετοκρατίας, τα ίχνη της κατοικίας και τον ανδριάντα της Αμνατσανής νύφης Χαρίκλειας Δασκαλάκη (στην επιγραφή του οποίου αναγράφονται 88 συνολικά Αμνατσανοί πεσόντες στο μοναστήρι) και το σπίτι του πεντάχρονου κοριτσιού Ελένης Λουκάκη.

Οι συμμετέχοντες διαπίστωσαν ότι η Αμνάτος αποτελεί σήμερα μια ζωντανή παρακαταθήκη της ιστορίας του Αρκαδιού. Είχαν την ευκαιρία να ακούσουν μια αυθεντική αφηγήτρια, την κυρία Μαρίνα Κανακάκη, η οποία τους μετέφερε τα ακούσματα που είχε από τον διασωθέντα το 1866 από την πολιορκία προπάππο της Κανάκη Κανακάκη. Στη συνέχεια επισκέφθηκαν το Λαογραφικό Μουσείο του Πολιτιστικού Συλλόγου, στο οποίο εκθέτονται πολλά αντικείμενα που έχουν σχέση με την εθελοθυσία, μεταξύ των οποίων ένα μαχαίρι που χρησιμοποιήθηκε σ’ αυτήν (προσφορά του αείμνηστου Κώστα Ξεξάκη) και αντίγραφο του μπαϊρακιού του πολεμικού σώματος του Γεωργίου Δασκαλάκη. Είχαν επίσης την ευκαιρία να επισκεφθούν ερείπια διδακτηρίων που οικοδομήθηκαν με έξοδα του Μοναστηριού, να ακούσουν δημοτικά τραγούδια για την ηρωική οικογένεια που έδωσε και τους τρεις της γιους στην Μεγάλη Κρητική Επανάσταση και να τραγουδήσουν νεότερα σχετικά τραγούδια, όπως τον επονομαζόμενο «Ύμνο της Κρήτης» και «Το Ολοκαύτωμα του Αρκαδιού» του Κώστα Μουντάκη.

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα ολοκληρωνόταν στο Σχολικό Μουσείο, όπου οι μαθητές και οι γονείς τους ξεναγούνταν σε σχετικά με το Αρκάδι εκθέματα, μεταξύ των οποίων και στη Σχολική Πινακοθήκη Ηρώων, με τον Ηγούμενο Γαβριήλ, τον Κωνσταντίνο Γιαμπουδάκη και τον Κωνσταντίνο Δασκαλάκη. Εκεί έρχονταν σε επαφή και με το μνημειώδες βιβλίο του Τιμόθεου Βενέρη «Το Αρκάδι δια των αιώνων», στο οποίο εντόπιζαν και άλλα στοιχεία που τους ενδιέφεραν, όπως για παράδειγμα οι μαθητές του Μπαλί ξυλογραφία του τόπου τους, όπως ήταν κατά την επανάσταση του 1866. Τέλος εκεί είχαν την ευκαιρία να γράψουν κι αυτοί με φτερό και κουκουμά το αγωνιώδες τελευταίο σημείωμα του Ηγουμένου Γαβριήλ και του Ιωάννη Δημακόπουλου προς τον Πάνο Κορωναίο.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι όλα τα προγράμματα αυτά εντάσσονταν στο Πρόγραμμα της Οργανωτικής Επιτροπής των Εκδηλώσεων για τα 150 χρόνια της Αρκαδικής Εθελοθυσίας. Η συμμετοχή της Αμνάτου στις εκδηλώσεις θα ολοκληρωθεί με τη διεξαγωγή σ’ αυτήν μέρους του Παιχνιδιού Γνώσεων του Ολοκαυτώματος, το οποίο θα λάβει χώρα την Δευτέρα 14 Νοεμβρίου.