Αναζήτηση στο site

Επαφή

ΧΡΗΣΙΜΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ
Δήμος
Ρεθύμνου
Τ.Κ 74100

ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ
ΚΑΝΑΚΑΚΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ Β:694 025 4947
ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ
ΒΑΜΒΑΚΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ:697 701 9022
ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ
ΚΑΝΑΚΑΚΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ Μ:694 780 8851

giorgoskanakakis@gmail.com

Εκδήλωση του Σχολικού Μουσείου για την εκπαιδευτική ιστορία του Ρεθύμνου

2017-11-29 12:51

Πηγη:Goodnet

Εκδήλωση για την ιστορία της εκπαίδευσης του Ρεθύμνου πραγματοποιεί το Σχολικό Μουσείου του Δήμου Ρεθύμνης την Τετάρτη 29 Νοεμβρίου 2017, 7.00-9.00 μ.μ. στο Σπίτι του Πολιτισμού. Στο πρώτο της μέρος θα παρουσιαστεί το βιβλίο-διδακτορική διατριβή του Χάρη Στρατιδάκη

«Η εκπαίδευση στο Ρέθυμνο (1795-1940). Σχολικό και διδακτηριακό δίκτυο. Επίμετρο: η περίοδος 1940-1974». Το βιβλίο θα παρουσιάσουν ο ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Κρήτης και πρόεδρος της Ιστορικής και Λαογραφικής Εταιρείας Ρεθύμνης Νίκος Παπαδογιαννάκης, η ιστορικός Αγγελική Βλαχοπούλου και ο πρώην Διευθυντής της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Ρεθύμνης και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιστορικού και Λαογραφικού Μουσείου Ρεθύμνης Γιάννης Παπιομύτογλου, με συντονίστρια την Κατερίνα Τσακάλη-Δομαζάκη, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιστορικού και Λαογραφικού Μουσείου Ρεθύμνης.

Στο δεύτερο μέρος της εκδήλωσης θα τιμηθούν τρεις σημαίνοντες συμπολίτες και συμπολίτισσες, για τη συνεισφορά τους στην έρευνα της ιστορίας της εκπαίδευσης. Ο πρώτος είναι ο αείμνηστος πανεπιστημιακός και βυζαντινολόγος Νικόλαος Δρανδάκης (1915-2004), που θα τιμηθεί για τη θεμελιώδη δημοσίευσή του «Ειδήσεις περί των σχολείων Ρεθύμνης κατά το δεύτερον τέταρτον του 19ου αιώνος» αλλά και για σειρά άλλων δημοσιεύσεων, σχετικών με την εκπαίδευση του Ρεθύμνου. Η δεύτερη τιμώμενη θα είναι η συνταξιούχος γυμνασιάρχης και συγγραφέας Μαριέττα Ασημομύτη-Εκκεκάκη, για τη συμβολή της στην έρευνα της ιστορίας της εκπαίδευσης μέσω των βιβλίων «Από την Ιστορία του 1ου Γυμνασίου και του 1ου Λυκείου Ρεθύμνου» και «Η Γαλλική Σχολή Καλογραιών στη Χαλέπα Χανίων (1852-1983)», στην οποία και πήραν ανώτερη μόρφωση δεκάδες Ρεθεμνιωτοπούλες. Ο τρίτος που θα τιμηθεί είναι ο συνταξιούχος δάσκαλος και διευθυντής σχολείου Γεώργιος Τσιγδινός, για την αποφασιστική του συμβολή στην ανάδειξη της εκπαιδευτικής ιστορίας της μονής Αγίου Πνεύματος Αγίου Βασιλείου, μέσω αφενός του βιβλίου του «Η Μονή και η Σχολή του Αγίου Πνεύματος στον Κισσό Αγίου Βασιλείου», που έχει σημειώσει δύο εκδόσεις, και αφετέρου των αγώνων του για αναστήλωση των εγκαταστάσεών της.
Συντονιστής του δεύτερου μέρους της εκδήλωσης θα είναι το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Σχολικού Μουσείου και πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Αμνάτου Βασίλης Βαμβακάς, ενώ τις δραστηριότητες του Μουσείου θα παρουσιάσει εν συντομία ο υπεύθυνος εκπαιδευτικών προγραμμάτων Γιώργος Κανακάκης.