Αναζήτηση στο site

Επαφή

ΧΡΗΣΙΜΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ
Δήμος
Ρεθύμνου
Τ.Κ 74100

ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ
ΚΑΝΑΚΑΚΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ Β:694 025 4947
ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ
ΒΑΜΒΑΚΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ:697 701 9022
ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ
ΚΑΝΑΚΑΚΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ Μ:694 780 8851

giorgoskanakakis@gmail.com

Μετά την αποφυλάκισή του ο Γιάννης Λίτινας μιλά στην “Π”

2016-10-30 14:48
“Θα αποδείξω με στοιχεία ποιοι έστησαν την κομπίνα”
Πηγή:Πατρίς
Της Ευαγγελίας Καρεκλάκη

Σχεδόν τέσσερις μήνες μετά την προφυλάκισή του ως εκ των βασικών κατηγορουμένων στην πολύκροτη και με διεθνείς διαστάσεις υπόθεση επενδυτικής απάτης (Funds), ύψους 500 εκατομμυρίων ευρώ, ο Ρεθυμνιώτης επιχειρηματίας και επίτιμος πρόξενος της Ουκρανίας, Γιάννης Λίτινας, είναι και πάλι ελεύθερος. Η διάταξη για άρση της προσωρινής κράτησης και αντικατάστασης με περιοριστικούς όρους εκδόθηκε από την ίδια ανακρίτρια που τον περασμένο Μάιο είχε γνωμοδοτήσει υπέρ της προφυλάκισής του.

Στις αρχές Σεπτεμβρίου ο Γ. Λίτινας πέρασε την πύλη εξόδου των φυλακών Λάρισας όπου ήταν κρατούμενος.

«Δεν φοβάμαι κανένα. Είμαι καθαρός και πιστεύω ότι θα αποδειχθεί η αθωότητα μου. Μόνο ο Θεός ξέρει τι έχω περάσει. Με αντιμετώπισαν σαν μαφιόζο, σαν εγκληματία του κοινού ποινικού δικαίου. Πρωταρχικός μου στόχος αυτή τη στιγμή είναι να πάρει ο κόσμος πίσω τα λεφτά του και να δικαιωθώ και από την ελληνική Δικαιοσύνη. Έχω ήδη δικαιωθεί από τα βρετανικά και τα ουκρανικά δικαστήρια» δηλώνει σήμερα στην «Π».

Η εξπρές αποφυλάκισή του, όπως δηλώνουν ο ίδιος και οι συνήγοροι υπεράσπισης, οφείλεται στην αξιολόγηση από την αρμόδια ανακρίτρια των απαλλακτικών στοιχείων που προκύπτουν τόσο από μάρτυρες όσο και από δεκάδες έγγραφα ξένων υπηρεσιών αλλά και από τους «κοριούς», όπως λένε, της ΕΥΠ και της KGB, αφού η υπόθεση έχει διαστάσεις σε Ελλάδα, Ουκρανία, Κύπρο, Αμερική, Καναδά, Βρετανία και άλλες χώρες.

Ο Γ. Λίτινας υποστηρίζει για μία ακόμα φορά ότι οι έρευνες για την πολύκροτη υπόθεση ξεκίνησαν μετά από δική του επιμονή και παρεμβάσεις στο FBI, την Σκότλαντ Γιαρτντ αλλά και τις μυστικές ουκρανικές υπηρεσίες και εντούτοις βρέθηκε κατηγορούμενος και στη φυλακή. Πιστεύει ότι επειδή με δικές του ενέργειες οδήγησε στην αποκάλυψη του οικονομικού σκανδάλου, επεδίωξαν την επιχειρηματική, οικονομική και φυσική του εξόντωση. «Τα στοιχεία είναι συντριπτικά και αποδεικνύουν όχι μόνο την αθωότητα μου αλλά και το μέγεθος της μεθόδευσης εναντίον μου και εναντίον όλων των επενδυτών». Όπως υποστηρίζει, τόσο ο ίδιος όσο και στενά συγγενικά του πρόσωπα υπήρξαν θύματα και εξαπατήθηκαν.

Ο Ρεθυμνιώτης επιχειρηματίας αποφυλακίστηκε με τους περιοριστικούς όρους της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και της εμφάνισης μία φορά το μήνα στην Αστυνομία αλλά και της καταβολής χρηματικής εγγύησης, ύψους 500.000 ευρώ.

«Υπέστην μια απίστευτη ταλαιπωρία επί 4 μήνες, λόγω της πλημμελούς αξιολόγησης των στοιχείων από την πλευρά της Ασφάλειας. Παρόλο που η όλη απάτη αποκαλύφθηκε χάρη στις δικές μου αποκλειστικά ενέργειες, το αρμόδιο τμήμα της Ασφάλειας, που επί μήνες διερευνούσε την υπόθεση, διαβίβασε στις δικαστικές αρχές αποσπασματικά κομμάτια του αποδεικτικού υλικού, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί μια εντελώς εσφαλμένη εικόνα για το πρόσωπο μου» υποστηρίζει χαρακτηριστικά. «Με τη βοήθεια και την αμέριστη συμπαράσταση της συντριπτικής πλειοψηφίας των ελλήνων και ξένων επενδυτών, οι οποίοι κατά δεκάδες έχουν καταθέσει στις αρμόδιες αρχές, μπόρεσα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα να καταστήσω σαφές στις ανακριτικές αρχές το τι πραγματικά έχει συμβεί, με αποτέλεσμα την έκδοση διάταξης με την οποία αποφασίστηκε ο τερματισμός της προσωρινής μου κράτησης. Ο στόχος πλέον είναι η επιστροφή των χρημάτων σε όλους τους επενδυτές όσο το δυνατόν γρηγορότερα. Για το λόγο αυτό έχουν ήδη κινηθεί διαδικασίες στα δικαστήρια της Αγγλίας και της Αμερικής».

Από την πλευρά τους, οι συνήγοροι υπεράσπισης του Γ. Λίτινα, Αντώνης Τράκας και Ευάγγελος Μπιτσαξής, δήλωσαν σχετικά με την αποφυλάκιση του εντολέα τους: «Η δικαιοσύνη έπραξε το καθήκον της. Αξιολογήθηκε το σύνολο των αποδεικτικών στοιχείων που προσκόμισε ο εντολέας μας κατά το στάδιο της ανάκρισης και σε συνδυασμό με τις μαρτυρικές καταθέσεις, αποφασίστηκε η άρση της προσωρινής του κράτησης. Η αποφυλάκιση του κ. Λίτινα σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα αποδεικνύει την απόλυτη βασιμότητα των ισχυρισμών του".

Η αίτηση για αντικατάσταση της προσωρινής κράτησης του με περιοριστικούς όρους υποβλήθηκε στις 10 Ιουνίου του 2016, δηλαδή ένα μήνα μετά την απόφαση για την προφυλάκιση του. Στο σκεπτικό για την αποφυλάκιση του ελήφθη μεταξύ άλλων σοβαρά υπόψη η γενικότερη στάση και συμπεριφορά του μετά την κατάρρευση των funds και την απώλεια των επενδυμένων ή προς επένδυση κεφαλαίων δεδομένου ότι ο ίδιος, όπως αναφέρεται, ανέλαβε πρωτοβουλίες συγκέντρωσης και ενημέρωσης των ζημιωθέντων επενδυτών και κατά το χρονικό διάστημα μέχρι την σύλληψη του είχε θέσει εαυτόν στην διάθεση τόσο των επενδυτών όσο και των ελληνικών αρχών. Προκύπτει δηλαδή με βάση το ανακριτικό υλικό που έχουν στην διάθεση τους τα αρμόδια δικαιοδοτικά όργανα ότι ο Γ. Λίτινας κινήθηκε άμεσα μετά την κατάρρευση των Funds περί τα τέλη Μαΐου του 2015 και υπό την ιδιότητα του manager αυτών προσέφυγε στα βρετανικά δικαστήρια ενώ συνεργάστηκε αποτελεσματικά και με την αρμόδια Διεύθυνση Οργανωμένου Εγκλήματος, εισφέροντας πολύτιμο αποδεικτικό υλικό για τη διάρθρωση και λειτουργία των funds και την εν τέλει διασπάθιση των κεφαλαίων προς επένδυση με αποτέλεσμα να διενεργηθεί προκαταρκτική έρευνα από τις ελληνικές αρχές, η οποία οδήγησε και στην άσκηση ποινικής δίωξης σε βάρος τόσο του ίδιου όσο και σε πλήθος άλλων εμπλεκομένων.

Π